Irányisok visszaemlékeznek,  rövid történeteket mesélnek

Horányi Ferenc tanár úr emlékére
Összegyültünk,Irányisok, hogy elbúcsúzzunk egy kivételes embertöl, Horányi Ferenc kedves  kollégánktól, aki 92 év földi élet után átlépett az Öröklétbe...tovább
Szeretett Rózsika nénink-Hegedüs Jánosné magyar-történelem szakos tanár 2010.február 10-én elhúnyt. Kiváló Ember és tanár volt. Nyugodjon békében Rózsika néni, szívünkben, emlékeinkben tovább él...tovább

Szász Gábor tanár úr emlékére

Mindenkinek megköszönöm, akik eljöttek, hogy megadják Gábornak a végtisztességet! Az Irányis kollégák megtiszteltek azzal, hogy a nevükben vegyek búcsút. Nem könnyü nekem nekrológot mondani. Szász Gábor becsukta maga mögött az élet iskolájának kapuját.Tanulmányait befejezte...tovább

Az én Irányim!
Egy gyerek, diák, Irányis tanárgyerek szemszögéböl.
Hááát sziasztok Irányisok! Illetve hát volt Irányisok. De azért csak mégis Irányisoknak kellene hívnom titeket, hisz a lelkünkben még mindig valahol oda tartozunk, legyünk akár volt diákok (mi vagyunk többen) vagy volt tanárok...tovább

A Delfin örs naplója (1967-1975 b, 7.-8. osztály) 1973-75
Elsö örsi összejövetelünket a szokásos jelentéssel kezdtük. Örsvezetönk kiválasztotta helyettesének...tovább



1. rész - 2. rész - 3. rész - 4. rész - 5. rész

K.P.
1956- ban is már oda jártam. A környék legrosszabb hírű iskolája volt, (tanárverés, stb.), de oktatásban nem! Tőlünk (az osztályból) 3-an egyenesen felvételt nyertek a Képzőművészeti gimibe - van aki ma ismert müvész. A Veres- Pálnéba mentünk többen, és 0,1 - 0,2 rontással vettük a megpróbáltatásokat, utána egyetemek, ugyanakkor a közeli jóhírű (leány) iskola legjobb matematikusát úgy megvágták matekból, hogy csak zengett. Az 56-os események után, de még jóval az oktatás megkezdése előtt rendszeresen, tanár által szervezett és felügyelt sport volt a pincei tornateremben... csak lelkesedésböl.


F.G.
Nekem még Irányi (és nem Dániel) volt - de magamra vessek, ha 1956-62 között jártam oda. Nekem csak a szép emlékek maradtak meg - meg a tanárok, akiknek köszönhetöen többségünkből ember lett. Jó visszaemlékezni Mórónéra, Bodó Katira, Garzó Máriára, Simonyinéra, Dombi tanárúrra, mindenkire....


T.B.M.
Kedves régi iskolám, fantasztikus, hogy ilyen öreg diákot is megtaláltál! Én 1967-ben végeztem! Az időpontból láthatod, hogy én a Váci utcai iskolában kezdtem az általánost, és ötödikes koromban kerültem az Irányiba, ahol még csak az ötödikesek jártak vegyes osztályokba. Még emlékszem, micsoda mámor volt látni, mikor a nyolcadikos fiúk jöttek a folyosón... Eszméletlen! És a vicc az, hogy még ma is úgy emlékszem rájuk, hogy milyen nagyok, milyen férfiasak!   :-)

Szeretettel emlékszem azokra a tanárokra, akiktől annyit kaptam, hogy még mindig eszembe jutnak, nem is néha: Garzó Mária tanárnö (magyar), Csóka József (ének, és énekkar!), Patay Nagy Ernö, Bozzay Ottó, Szász Gábor nem tanítottak olyasmit, amit szerettem volna, de ez csak az én hibám! Ha több eszem lett volna, jobban igyekeztem volna!  Kedves Juli és Andi, akik veszitek a fáradságot, és íly módon menedzseled az iskolát, fogadjátok őszinte köszönetemet!


Dr. D.P.
Nekünk azért kellett a Deák térről az Irányiba menni, mert a Deák téren felső tagozat fiú iskolaként nem működött, másrészt az Irányi csak fiúiskola volt.


G. F.
Sajnos költő nem vagyok, versben nem, de szóban "üzenek egykori   iskolámnak". Örömmel vettem tudomásul, hogy valaki / valakik / őrzik egykori iskolánk tradicióit. Én 1956 - 1960 között jártam az iskolába. Ekkor még csak Fiúiskola volt. Később az úttörőmozgalom keretében egész érettségiig ifjúsági vezető voltam. Nagyon megörültem, mikor az utolsó rajom egyik tagja néhány hónapja ezen az úton megtalált. Sajnos a mi iskolánk megszűnéséről nem értesültem, pedig a szüleim ott laktak, ahol abban az idöben én is. Sajnálom, sok szép emlék fűz az iskolához, hiszen pont 50 éve ekkor voltam ötödik osztályos. Én is pedagógus vagyok, több egykori Irányis tanárom volt és ma is példaképem.


K.L.
Sok név van a fejemben, akikböl neves ember lett, pl. egy osztállyal alattunk járt a TV-s Poór Klári. Találkoztam vele egyszer a 7-es buszon Zuglóban, megszólítottam, és némi magyarázkodás után rám is ismert. Kamuti Laci osztálytársam volt, akinek a bátyja a MÁV kórház Igazgatója, Olympiai Biz.Elnök (Kamuti Jenö) Dárdai Abriányi István a késöbbi filmrendezö osztálytársam volt. Baráth Józsi a késöbbi Ludas Matyi rajzolója is osztálytársam volt.


K. L.
Tehát én 1951-1954 között jártam az Irányiba, ami akkor állami iskola volt. Zuglóból az Egressy úti iskolából kerültem oda a 6. osztályom elején. A  6.-7.-8.-at jártam az Irányiban. 1951-ben már a Tanítóképző, vagy Tanárképző Főiskola gyakorló iskolája volt. Számtalan alkalommal un. "hospitáltak" az osztályainkban, mikoris a jelöltek tartották az órákat, és népes tanársereg ült a tanterem hátuljában elhelyezett padokon. Ez a tanársereg értékelte a tanárjelölt óraadását, és a tanárjelölt sikerén ill. bukásában mi is jelentősen közreműködtünk. Az Iskola neve abban az időben Irányi utcai Gyakorló Általános Iskola volt, Budapest egyik legjobb iskolája. Csak általános iskolaként   működött, nem koedukált osztályokkal, fiúk a földszinten, lányok a 2. vagy 3. emeleten. A különböző neműek az emeleteiket nem hagyhatták el.


K. L.
Megköszönöm a rámtalálást. Rendkívül jól esett. 1954-ben végeztem az   Irányiban, Jósvainé osztályában a bejárat melletti (jobbra) sarokosztályban. Azt hiszem a 8./B osztály volt. Utána Eötvös Gimnázium. Még ma is 2 Irányis volt osztálytárssal tartom a kapcsolatot, Dr. Fischer Lajos belgyógyásszal Dabason, és Miletits György nyugdíjassal Bécsben. Még 1954-es osztálytablóm is van, a napokban volt a kezemben. Mindenki nevére emlékszem, de a többiekröl semmit nem tudok. Ismét köszönöm a rámtalálást.